Review: Canon LP-E6 kloon

Door BamSlam_ op donderdag 16 juli 2009 22:50 - Reacties (19)
CategorieŽn: Gadgets, Reviews, Views: 9.762

Sinds een paar maanden ben ik in het gelukkige bezit van een Canon 5D Mark II camera. Deze wordt geleverd met een Canon LP-E6 accu. Losse accu's van dit type zijn bijna net zo moeilijk leverbaar als de camera zelf en zijn bijzonder prijzig: je betaalt in Nederland op zijn minst 70 Euro. De extra hoge prijs zit hem o.a. in de chip die in de accu zit ingebakken en waarvan de 5D II gebruik maakt om de resterende capaciteit weer te geven. De camera kan dit zelfs van meerdere accu's bijhouden: elke accu heeft een uniek serienummer waardoor de camera hem kan identificeren.

Alternatieve accu's zijn al een tijd leverbaar via bijvoorbeeld eBay. Je ziet veel aanbiedingen van 1 of 2 accu's plus een lader voor nog geen 30 US Dollar. Nadelen: je kunt ze niet opladen met de originele Canon lader, en de extra functies van de originele LP-E6 (aanduiding capaciteit en serienummer, registratie in camera) hebben ze ook niet. Sinds kort zijn er echter accu's verkrijgbaar waarvan geclaimed wordt dat ze wel gechipt zijn. Sommige daarvan kun je nog steeds niet met de originele Canon-lader van prik voorzien. Vorige week kwam ik op eBay echter een aanbieder tegen die claimde dat zijn LP-E6 klonen volledig compatibel zijn, dus zowel gechipt als oplaadbaar met de Canon-lader. Voor net iets minder dan 37 Euro bestelde ik er een, die vandaag bij mij werd afgeleverd.

In een schaarloos te openen blisterverpakking zat de accu, met merkopdruk "Maximal Power". Volgens de specs zou hij 2000mAh capaciteit moeten hebben. Maar de ervaring met andere accu's leert dat fabrikanten daar in de concurrentiestrijd meestal flink de hand mee lichten. Een stickertje met een wat hoger getal is zo aangebracht.

Met de Canon-lader kon ik de accu moeiteloos opladen. De accu was, gezien de het knippertempo van de led op de lader, al halfvol bij levering. Eenmaal vol geladen stopte ik de accu in de batterygrip van mijn 5D II. Daarbij bleek dat de afmetingen blijkbaar net een heel klein beetje groter zijn dan die van een originele LP-E6: als je de accu er weer uit wilt halen word hij niet naar voren geduwd door het veermechaniek. Je moet hem er zelf uittrekken, wat enig pulkwerk vereist.

De camera startte probleemloos op. Uiteraard ging ik meteen naar het menu-scherm met de accu-aanduiding. De accu meldde zich keurig aan als LP-E6 en liet zich probleemloos registreren. Opvallend: het serienummer is 1 karakter korter dan dat van mijn originele LP-E6. De camera werkt probleemloos met de accu. Ik heb nu dus de originele LP-E6 en de kloon samen in de battery grip zitten.

Mijn voorlopige conclusie is zeer positief. Laden en werking zijn probleemloos. Ben benieuwd naar de hoeveelheid foto's die ik ermee kan maken. Het enige minpunt is het niet werken van het eject-systeem waardoor je hem met de hand uit de grip moet pulken.

Hieronder nog een fotoverslagje.

lp-e6 kloon 1 lp-e6 kloon 2 lp-e6 kloon 3 lp-e6 kloon 4 lp-e6 kloon 5 lp-e6 kloon 6

Volgende: Qutits 08-'09 Qutits
Volgende: Remmende achterstand 07-'09 Remmende achterstand

Reacties


Door Tweakers user Moby, donderdag 16 juli 2009 22:56

Ik heb net een originele besteld voor 67,50. Misschien als ik dit eerder had geweten...

Overigens vind ik de prijs nog steeds wel erg fors voor een nepper.

Door Tweakers user himlims_, vrijdag 17 juli 2009 00:39

@Mobyrick: je moet zo denken 'voor ieder westers product is een oosterse kloon'

Door Tweakers user BamSlam_, vrijdag 17 juli 2009 06:48

@himlims: de originele Canon producten komen ook uit het oosten :)

Door Tweakers user Punniker, vrijdag 17 juli 2009 09:23

Ik heb een keer een kloon accu gekocht, en dat doe ik nooit meer. Als je 1,5 jaar verder bent, kan je er 200 foto's mee schieten en dan is de accu leeg. Vind het altijd apart dat mensen wel een camera van §2500,- kopen, maar besparen op een accu. Ik heb 2 orginele accu's voor mijn 30D en na 3 jaar doen ze het beide nog perfect :P

Door Tweakers user BamSlam_, vrijdag 17 juli 2009 09:31

Ik heb bij m'n oude 20D ook een originele en een kloon. Beide werken na 4,5 jaar nog prima. Geen enkele spijt van.

Door Tweakers user Moby, vrijdag 17 juli 2009 10:06

Zelfde hier, voor mijn 400D had ik ooit 2 neppers gehaald die het beide minimaal net zo goed doen als de originele.

Nu vind ik de 5DII in principe ook wel een extra originele waard. Het scheelt ook dat ik net jarig ben geweest natuurlijk :+

Door Tweakers user Rincewind, vrijdag 17 juli 2009 10:37

Ik heb voor mijn Sony Alpha ook 2 neppers gekocht en deze zijn beide merkbaar slechter. Maar goed: met totaal 3 batterijen kom ik de dag wel door :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 17 juli 2009 10:37]


Door Tweakers user Soldaatje, vrijdag 17 juli 2009 12:32

Ik zou nooit een neppe kopen, voor hetzelfde geld sloopt ie je camera.

Door Tweakers user base_, vrijdag 17 juli 2009 17:39

Ach originele accu's kunnen ook ontploffen (zie sommige laptopaccus een tijdje terug ;)), ik heb 4 neppers voor mijn 400D en 1 originele, 3 van de 4 neppers doen het nog prima, 1 heb ik weggedaan, al met al niks mis mee imho

Door Tweakers user BamSlam_, zaterdag 18 juli 2009 09:02

Daarom heb ik nou juist de batterygrip: als de nep-accu ontploft, hoef ik alleen een nieuwe grip te kopen (en een paar accu's natuurlijk). :+

Door Tweakers user leojan, zondag 2 augustus 2009 21:32

Mijn ervaringen met kloon accu's zijn zonder meer goed. Ik zou nooit een originele kopen. De BP-511 is als kloon beter dan het orgineel en de orginele merk prijzen zijn werkelijk belachelijk. Bij de ep-e6 is het gewoon een marketing truukje om het de kloners wat lastiger te maken. Ik heb de lp-e6 al gezien voor 21,95 inclusief lader. Panasonic maakt het nog bonter, als je daar een nieuwe firmware voor je toestel upload doen je kloonaccu's het niet meer. Dit heeft niets te maken met veiligheid, alleen met grof geld verdienen aan de orginele accu's.

Door Tweakers user psychodweep, donderdag 13 augustus 2009 02:08

Hoe lang gaat je kloon batterij nu mee ? Even lang als de originele of niet ?
Voor de xxD heb ik niet zo'n goede ervaringen met de batterij. Die gaan nog geen 200 fotos mee, terwijl de originele zeker 3 tot 4 keer zo lang meegaan.

Door Tweakers user BamSlam_, donderdag 13 augustus 2009 07:45

@psychodweep: exact gemeten heb ik het niet, maar naar mijn gevoel gaat de kloonaccu zeker zo lang mee als het origineel. Ik heb ze beide in de batterygrip zitten, de 5D trekt ze tegelijk leeg, dus niet een voor een. Vorige week had ik ze beide volledig opgeladen. Na een ochtend schieten gaf de camera voor de kloon zelfs een hoger percentage resterende juice aan dan voor de orinele LP-E6.

Door Tweakers user roaldvdmeer, maandag 1 maart 2010 17:09

Bedankt voor de review. Ik kan helaas de gereviewde accu nergens vinden op ebay...
hoe heette de verkoper?

Door Tweakers user BamSlam_, maandag 1 maart 2010 18:13

Heb even in m'n mailarchief gespit: de ebay-verkoper heette batteryempire.

Door Tweakers user CasGas, maandag 10 mei 2010 20:52

BamSlam_ schreef op maandag 01 maart 2010 @ 18:13:
Heb even in m'n mailarchief gespit: de ebay-verkoper heette batteryempire.
Hij levert die batterijen zo te zien niet meer :(

http://stores.shop.ebay.nl/Battery-Empire

Alleen nog maar originele :(

Door Tweakers user BamSlam_, maandag 10 mei 2010 21:05

Het lijkt erop dat de fabrikant ze niet meer produceert: in hun assortiment is de LP-E6 kloon niet meer te vinden..

Door Tweakers user htimm, zaterdag 5 november 2011 12:21

Na meer dan 1 jaar gebruik, zou ik je willen vragen of de batterij nog steeds functioneert.
Het blijkt dat de leverancier ze weer levert.

Graag je reactie

Door Tweakers user BamSlam_, zaterdag 5 november 2011 14:21

Ik heb deze accu nog steeds in gebruik, i.c.m. de originele LP-E6 die bij m'n 5D2 geleverd werd. Functioneert nog steeds prima, ben dik tevreden.

Reageren is niet meer mogelijk